Impactul tehnologiilor informaționale asupra comunicării din rîndul tinerilor și adolescenților

Astăzi, data de 12 octombrie, anul 2016. Aflîndu-ne în secolul XXI, observăm zi de zi oamenii indiferent de sex, vîrstă, clasă socială, cu cel puțin un gadget în mînă. Zi de zi tehnologiile moderne tot se dezvoltă, astfel apar noi tehnologii ce ușurează viața omului, da aceste noi tehnologii pe cît sunt de avantajoase, pe atît sunt de dezavantajoase omului. Deci, în continuare voi relata avantajele cît și dezavantajele comunicării on-line, atît cît și influența tehnologiilor informaționale asupra comunicării din rîndul tineretului.

artsfon.com-69489.jpg

Aspecte pozite:

  •  Comunicarea electronica oferă beneficii persoanelor din întreaga lume, permitîndu-le să împărtășească informații, să interacționeze direct, în ciuda impedimentului distanței.
  • Conversațiile pot fi vizuale, textuale sau audio.
  • Ca și proces, comunicarea a fost eficientizată în ceea ce privește domeniul afacerilor, finanțelor, schimbului, în ceea ce privește obținerea de informații și multe altele.
  • Mesajele transmise pot fi stocate permanent sau temporar.
  • Cum comunicarea electronică nu folosește nimic fizic, banii cheltuiți pentru achiziționarea hârtiei, pentru imprimat și alte astfel de costuri sunt evitate.

Aspecte negative:

  • Principala problemă ce vizează comunicarea electronică este securitatea. Computerul poate fi afectat de viruși, de hackeri sau de altele și efectele adverse se fac simțite atît asupra computerului cît și a rețelei. Volumul datelor transmise este unul mare, într-un timp relativ scurt, iar acest volum mare poate fi uneori dificil de vizualizat și înțeles rapid pentru a se putea oferi un feedback.
  • Viteza cu care sunt transmise mesajele alterează adesea structura lor și astfel uneori pot fi interpretate greșit. Mesajele pot fi de asemenea modificate sau însoțite de diverse programe mălițioase precum viruși, viermi sau alte lucruri ce pot sa afecteze computerul și pot fi dificil de detectat.
  • O alta problema legata de comunicarea electronica este cea legata de securitatea emailului. Trimis prin rețea sub formă de pachete, acestea trebuiesc sa treacă printr-un număr de routere și computere înainte de a ajunge la destinație. Astfel exista șanse ca emailul să fie alterat pînă ajunge la destinatar.

Astăzi tinerii obișnuiesc mai bine să comunice, să își facă noi prieteni, să afle noi informații, în cel mai rău caz să își cunoască a doua jumătate, toate acestea doar prin intermediul internetului și noilor tehnologii.

information-technologies-and-images.jpg

Acum diminețile noastre nu încep cu aceea de a merge la baie și de a face ceaiul, dar mereu cînd ne trezim obișnuim să ne deschidem gadgetul sau notebookul pentru a intra on-line și de a urmări noile postări ale prietenilor virtuali. La școală obișnuim la fel să urmărim noile evenimente de pe profilurile noastre de socializare, în loc să ascultăm noua temă povestită de profesor. Dacă acum un deceniu, tinerii obișnuiau să citească sau să vizioneze programul de știri înainte de a merge la somn, acum din păcate tinerii pierd ore în șir cu smartphone-ul în  mînă, adeseori pînă la ore tîrzii, în rezultat a doua zi sunt obosiți la ore.

Noi considerăm că toate aceste obiceiuri ale noastre de a naviga pe net, în loc de a citi o carte,  de a merge la plimbare cu prietenii, de a petrece serile în sînul familiei povestind diferite povestioare, este ceva normal, ceva cu care tinerii s-au obișnuit deja. Dar, din păcate este altfel noi suntem prea influențați de internet și noile tehnologii informaționale, chiar dacă nu observăm noi am ajuns să fim ghidați de el. Și deci ce avem în rezultat, multe persoane ce suferă de miopie, odată aflîndu-ne în fața unui străin sau chiar a unui amic uităm ce să zicem, deoarece navigînd pe net noi doar tastăm dar nu și vorbim.

În concluzie observăm că tehnologiile informaționale au un efect negativ  asupra comunicării din rîndul adolescenților, odată comunicînd on-line vocabularul nostru începe să devină din ce în ce tot mai sărac, latura pozitivă a internetului și a tehnologiilor informaționale este acela că mereu ne sunt la îndemînă, ne informează cu noile știri, din păcate puține se folosesc de acest avantaj a netului.

Deci pentru a stopa această influențare din partea internetului și al tehnologiilor informaționale, trebuie să începem să preferăm plimbările în aer liber cu familia sau cu prietenii, să preferăm să citim cel  puțin o pagină pe zi, și astfel vom uita de internet și de prietenii virtuali. În general internetul este prietenul nostru, doar că nu trebuie să

xagerăm cu timpul de navigație pe net.images

Без названия.jpg

 

Leave a comment