Apariția și consecințele răului

Răul este o calitate a omenirii, care are ca scop distrugerea a tot ce este  bun și sfînt. Un concept al răului ar fi ” În momentul cînd omul dorește ceva dar creierul uman nu poate îndeplini dorințele lui el începe să se enerveze, să se panicheze și astfel pentru ca el să poată realiza dorințele sale,în gînd îi apar doar lucruri rele.” Răul pe pămînt a venit odată cu crearea omului de către Dumnezeu. Răul omenirii noi îl putem diviza în două categorii.1cac24fb47a8fe94fc1d0780d50e422d.jpgRăutatea care apare odată cu îndeplinirea poftelor omului, atunci cînd omul dorește: mașină scumpă, haine de ultimă ediție, casă de lux. El pentru a și realiza scopurile este în stare să facă rău altuia pentru îndeplinirea dorințelor sale.

  • Răutatea care apare din invidie, mulți dintre noi obișnuiesc să invidieze oamenii care munncesc la visurile lor și visurile lor tind spre realizare. Momentul de victorie a celui aproape reprezintă o povară pentru omul rău. Astfel de oameni răi niciodată nu au nimic, căci nu le ajunge timp pentru realizarea visurilor proprii, atîta timp cît îi privesc pe cei din jur și îi invidiază.

Fiecare ființă umană de pe globul pămîntesc deține o anumită cantitate de răutate în sufletul lui. Există o categorie de oameni care nu au ca scop în viață să distrugă sau de a face lucruri josnice, dar sunt momente cînd se enervează din cauza unei persoane care nu îi oferă liniște în momente cînd doresc tăcere, din cauza unor neînțelegeri în familie sau la postul de muncă. Astfel de oameni nu țin pică mult timp și nu apelează la chestii răufăcătoare pentru soluționarea problemei, ei după perioada de nervi se liniștesc și se gîndesc la consecințele răului. O altă categorie de oameni sunt: narcomani teroriștii, răufăcătorii, care cu părere de rău dețin sufletul în nuanțe negre,  ei nu au timp pentru a se gîndi la consecințe, ei au  ca scop de a distruge sfințenia de pe pămînt în favoarea răului. Cu părere de rău narcomanii pentru o doză de droguri sunt în stare să își ucidă familia, teroriștii pot merge spre orice jertfă, în favoarea lui Alah și există un șir de exemple.

Toți știm că odată cu omul, a ajuns și răulpe pămîănt. În antichitate, cînd oamenii credeau în zei, ei considerau seceta, foametea, inundațiile și altele fenomene negative ale naturii ca supărarea a zeilor, ei credeau că astfel zeii îi pedepsesc pe ei, pentru a fi iertați oamenii aduceau jertfă zeilor.  Creștinii consideră condform Bibliei că ” Prin căderea, omului  în păcatul neascultării față de Dumnezeu a atras asupra lui pedeapsa, blestemul lui Dumnezeu.”  Răutatea este a cea calitate umană de care trebuie să ne fie frică, deoarece ea e unirea profundă a celei mai de jos prostii. Un concept filosofic argumentează răul ca fiind lipsa lui Dumnezeu pe pămînt. shutterstock_116940268.jpg

Răul poate fi vindecat, doar dacă dorim. Cînd mergem la Sf. Liturghie auzim cum părintele zice ” Dumnezeu să-i ierte, fiindcă nu este om care să nu greșit pe acest pămînt”, da corect, fiecare dintre noi face greșeli în viață, unica salvare este să ne căim că le-am făcut și să cerem iertare în fața Domnului, și astfel suntem iertați. Noi oamenii cînd ne gîndim să facem rău celora din jur, trebuie să ne gîndim la consecințe, să fim mai pozitivi, să vedem partea frumoasă a lucrurilor. Viața este atît de scurtă, ea este ca o pauză în anticamera ,morții, dacă noi ne vom gîndi la lucruri rele, vom fi învidioși, viața va merge pe lîngă noi, fără a ne da de știre. Mereu să fim ghidați în viață de următorul aforism ” Bine faci, bine găsești”.

Leave a comment